Degustare de vinuri cu Crama Dradara: O explozie de arome

Pe 29 Februarie, am avut ocazia unică de a participa la o nouă ediție a Brânzeturi cum se… cuVin organizată de AsBO cu Crama Dradara la restaurantul C-House din Craiova. Evenimentul a fost condus de Daniel Popescu, director de vânzări la cramă, care ne-a prezentat istoricul cramei și ne-a ajutat sa înțelegem mai bine vinurile prezentate. Apoi Daniel Botea, degustator autorizat de brânzeturi și absolvent al Masterului de Expertizare Viti-Vinicolă, ne-a prezentat asocierile cu brânzeturile și a completat informațiile prezentate de Daniel Popescu.

Degustarea a inclus șase vinuri din portofoliul cramei, asociate cu brânzeturi atent alese pentru a completa aromele fiecărui vin.

Vinul meu preferat a fost Mustoasa de Măderat 2022, asociată cu brânza Havarti Castello. Acest vin sec, de o culoare galben pai strălucitor, se remarcă prin aciditatea sa vibrantă, echilibrată perfect de dulceața naturală a strugurilor. Aromele sale complexe de fructe exotice, flori albe și miere s-au împletit armonios cu gustul bogat și textura cremoasă a brânzei Havarti.

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult la acest vin este unicitatea sa. Provine din zona Miniș-Măderat, o regiune viticolă cu un terroir vulcanic deosebit, care conferă vinului o personalitate inconfundabilă. De asemenea, am dorit să aflu de unde provine gustul inconfundabil, pe lângă soiul autohton ce crește doar pe terroirul de la Măderat, acesta este păstrat pe drojdia fină în butoaie de stejar timp de 8 luni.

Am aflat si că la Mocrea, localitatea unde se află crama, sunt si ape curative care ajută la stomac dar si că sigiliul cramei a fost inspirat de un băiat care ducea struguri intr-un coș de nuiele. Acesta a devenit simbolul cramei.

Aromele fructate ale vinului s-au completat perfect cu gustul ușor sărat și textura cremoasă a brânza Havarti.

Pe lângă Mustoasa de Măderat, am apreciat și celelalte vinuri degustate:

* Feteasca Regala 2022 – un vin sec, elegant, cu arome florale și citrice, asociat cu brânza Aperifrais Ile de France;
* Sauvignon Blanc 2022 – un vin proaspăt și aromat, cu note de pepene galben și citrice, asociat cu brânza Chevre Ile de France;
* Orange Wine 2022 – un vin cu o personalitate puternică, arome complexe și o persistență aromatică lungă, asociat cu brânza British Cheddar Delaco D’Exceptie;
* Cupaj Roșu Conac (70% Feteasca Neagră 15% Merlot 15% Cabernet Sauvignon) – un vin roșu ușor de băut, cu arome de fructe roșii și condimente, asociat cu brânza Cascaval Sofia Delaco;
* Cupaj Roșu Premium (50% Merlot 50% Cabernet Sauvignon) – un vin roșu complex, cu arome de fructe negre, ciocolată și vanilie, asociat cu brânza Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Degustarea de la C-House a fost o experiență memorabilă, care mi-a permis să descopăr vinurile deosebite ale Cramei Dradara și să învăț mai multe despre asocierea vinului cu brânzeturile. Recomand cu încredere această experiență tuturor pasionaților de vinuri și gastronomie.

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.