Tu vrei de la Prince Matei?

Dacă nu știi încă despre ce este vorba, ei bine, este despre vin.

Prince Matei este o cramă din zona Dealu Mare care se zice că ar face cel mai bun Merlot de pe la noi.

Deși treaba asta este cumva relativă și depinde foarte mult „de gustibus” pot spune că am avut parte de un tratament „princiar” la degustarea de la C House Milano.

Despre gazdele noastre culinare trebuie să spun neapărat că m-au impresionat. Inițial mă uitasem pe meniu și nu eram foarte entuziasmat. După ce am încercat acest „Bocconcini di pollo” de la ei entuziamul a ajuns la maxim pentru că a avut fix gustul de care aveam nevoie pentru seara princiară și vinurile roșii de la Prince Matei.

Ne-a fost prezentată rand pe rând suita princiară de către Costel Cainamisir și Vasile Ghimpu, somelierul cramei Prince Matei:

  • Domeniile Prince Matei Bistrot Alb (Feteasca Regala + Feteasca Alba),
  • Domeniile Prince Matei Bistrot Rose (Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir),
  • Domeniile Prince Matei Bistrot Rosu (Feteasca Neagra, Merlot si Cabernet Sauvignon),
  • Domeniile Prince Matei Petit Matei (Merlot)

Primele patru vinuri degustate ne-au pregătit de fapt pentru cel mai de soi invitat al serii:

  • Domeniile Prince Matei Prince Matei (Merlot Rezerva).

Și ce alt soi mai de soi decât un Merlot 100% produs dintr-o viță de vie veche de peste 40 de ani, cu o producție de maxim 5 tone/ha.

Calitatea și prezentarea vinurilor și a istorisirilor somelierului Vasile Ghimpu au înnobilat și mai mult experiența.

Am primit încă odată confirmatea că rose-urile sunt vinurilor oamenilor nehotărâți dar și un segment de piață în creștere, pretabil atât în sezonul cald cât și în afara acestuia.

Dar Dealu Mare este bine cunoscut pentru cupajele de Merlot – Cabernet – Fetească Neagră și am avut și noi un reprezentant de soi cu corp si „lăcrimioare” de vigurozitate – Bistrot Cuvée Roșu 2018

Vasile Ghimpu ne-a explicat că dacă maturarea a fost in baric sau budană (butoi mare) se observă o aromă primară. Aromele secundare sunt date de fermentație iar cele terțiare sunt date de evoluție. Bine-nteles că există păreri împărțite între specialiștii din România și cei din Italia dar acestea sunt deja detalii așa că am revenit la practică și ne-am mai delectat cu un Petit Matei 2017, un Merlot 100% medaliat cu aur la concursul Vinarium 2022.

Așa da atmosferă și experiență inedită a soiurilor roșii!

Enchanté!🍷

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.