Pensiunea Agroturistica Jianca și un nou început pentru complexul de sere Ișalnița

Dacă nu ați auzit despre serelor de la Ișalnița ar trebui să știți că înainte de 1989 fusese inaugurat ca fiind cel mai mare complex de sere din Europa.

Prin 1993-1994 serele de la Işalniţa au fost „privatizate” si cumpărate de un „investitor”, care le-a tăiat și vândut la fier vechi. Cam asta a fost situația serelor în „capitalismul sălbatic” de după 1990. Apoi, după ce vreme de câțiva ani activitatea a fost întreruptă, sub managementul unui nou proprietar, la serele Ișalnița s-a reluat încetul cu încetul producția legumicolă.

Lângă solariile din dreapta drumului în sensul de mers spre Filiași, la 12 km de Craiova a fost inaugurată de curând o pensiune agroturistică ce poartă numele de Jianca.

Numele Jianca a fost ales în cinstea femeilor muncitoare din Oltenia de lângă Jiu, care au dus faima legumicolă a zonei în toată lumea.

Tradiția legumicolă a zonei este continuată într-o afacere de familie, povestită de gazda noastră Mihai Luța-Dumitrașcu.

Pensiunea este parte integrantă a Complexului agricol Sere Ișalnița, afacerea de familie a acestor oameni pasionați de legumicultură și se află din punct de vedere administrativ pe teritoriul comunei Almaj. Aici se poate ajunge din DE 70 / DN 6, precum și pe cale feroviară cu staționare în halta Almăj.

Capacitatea totală este de 16 locuri de cazare. Pensiunea dispune de 1 apartament cu terasă și 7 camere, dintre care una adaptată pentru persoanele cu dizabilități. Toate camerele sunt cu pat dublu. Pensiunea dispune de o sală restaurant cu 8 mese și 48 de locuri. Alte 4 mese cu 16 locuri sunt disponibile în încăperi alăturate restaurantului, sala de living și bibliotecă. În exterior, cele două terase și foișorul extinde numărul de locuri disponibile la peste 80.

Printre activitățile pe care le puteți desfășura în zona complexului sunt:

  • Posibilitatea participării ca divertisment la activități gospodărești – ferma de capre și păsări, ferma agricolă – îngrijire plantație legumicolă și pomicolă
  • Practicare cicloturism prin cele 5 biciclete disponibile
  • Observarea păsărilor din rezervația Natura 2000 Coridorul Jiului
  • Foișor
  • Grătar
  • Terasă acoperită
  • Terasă neacoperită
  • Grădină și loc de joacă pentru copii (tobogan și leagăn)
  • Magazin cu produse agricole locale

Deasemenea, oaspeții au si opțiunea de a se „bălăcii” în piscina acoperită Spa Magic Land ce se află la doar 650m de pensiune.

După secret santa, alături de colegii din AsBO ne-am bucurat de preparatele tradiționale si de ospitalitatea de la Pensiunea Jianca, iar formația Răzvan și Aurelia Beznă alături de solistul Ion Cărămizaru ne-au adus și mai aproape de tradițiile din lunca Jiului.

Bine-nțeles că nu ne-am putut lipsi de niste vinuri oltenești, uneori însoțite de un partener de hidratare.

Printre produsele cu care ne-am bucurat papilele gustative au fost zacusca, salata de vinete și castraveții murați însoțiți de niste delicioase chifle stropite cu bulion.

Castraveții, roșiile, ardeii și alte bunătăți se regăsesc acum și-n preparatele de la Pensiunea Agroturistică Jianca.

Le găsiți și la vânzare, gazdele mândrindu-se cu produsele proprii, multe din acestea disponibile și în magazinul de lângă pensiune.

Dacă nu aveți încă un plan pentru sărbători, să știți că Pensiunea Jianca organizează petreceri de Crăciun și Revelion și încă mai sunt locuri disponibile.

Sărbători fericite cu multe momente frumoase și nu doar mâncare ci și zâmbete pe buze!

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.