Nu priviți în sus – Don’t look up – o satiră despre deturnarea adevărului științific

Mai ales dacă credeți că nu mai aveți 2 ore si 18 minute libere până la finalul anului și sunteți convinși că v-ați pus la punct cele mai bune rezoluții pentru noul an, trebuie să vedeți „Don’t Look Up”, disponibil pe Netflix.

Este cea mai bună comedie pe care am văzut-o în utimii ani iar cu actori ca Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Jonah Hill sau Ariana Grande umorul este sublim.

Deși este mai degrabă un umor negru, cu siguranță simțeam nevoia unei satire de acest gen și o reacție la valul de dezinformări din ultimii ani.

Regizorul McKay, cunoscut pentru comediile „Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby”, „Anchorman: The Legend of Ron Burgundy” și câștigătorul premiului Oscar cu „The Big Short”, a simțit că umorul poate transmite cel mai bine cel mai important mesaj al momentului și faptul că trebuie să fim mai atenți la știință și să primim cu scepticism mesajele politicienilor.

Don’t Look Up” are o mulțime de motive să dividă audiența, dar personal, am considerat că, mai întâi de toate, este o satiră genială despre starea dezinformarii în creștere și ipocriziile periculoase ale acestei ere digitale. Filmul este plin de personaje și situații neplăcute, iar telespectatorii trebuie să ia totul cu puțină sare. Bănuiesc că detractorii (calomniatorii) filmului ar putea fi cei care sunt cu ușurință afectați de dezinformare și cei cărora le place să ignore știința și să „găsească” singuri soluții de salvare socială. Aceștia, in loc să vadă mesajele emoționante și importanța filmului se vor concentra pe toate aspectele negative.

IMDB reviewer witster18

Câștigători ai mai multor Premii Oscar, Meryl Streep și Leonardo DiCaprio spun, într-un interviu acordat „CBS Sunday Morning”, că speră ca prin umorul din „Don’t Look Up”, să influențeze percepția asupra celui mai mare pericol ce amenință umanitatea în acest moment. In film, acest pericol este comparat metaforic cu o cometa „ucigătoare de planete”.

Dar poate un film să facă diferența?

„Sperăm”, spune DiCaprio în interviu. „Dar în acest moment, când vorbesc despre sistem sunt o Debbie Downer (n.a. jargon care se referă la o persoană pesimistă care aduce frecvent vești proaste și sentimente negative schimbând astfel starea de spirit a tuturor celor din jur). Deci, poate îl întrebi pe tipul greșit. Pentru mine, este vorba despre a little less conversation and a lot more action și cred că știm cu toți la ce mă refer”

Filmul a fost realizat la apogeul impactului pandemiei asupra lumii întregi, ceea ce, în opinia lui DiCaprio, îi sporește semnificația.

Nu vreau sa vă dezvălui mai mult și sper să vă prindeți singuri la ce pericol face regizorul Adam McKay aluzie.

https://www.cbsnews.com/news/leonardo-dicaprio-meryl-streep-new-comedy-dont-look-up/#app

https://m.imdb.com/title/tt11286314/

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.