Degustare de vin cu dichis de la Crama Corcova

Ca să profit la maxim de răgazul pandemic și pentru că se întrevede un nou val, nu puteam să ratez degustarea celor cinci sortimente de vin de la crama Corcova.

Evenimentul din seria Branzeturi cum se cuVin, care a dus la schimbarea prefixului la 40, a fost organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro la Oxygen Bistro.

Daniel Botea, maestrul de ceremonii, alături de somelierul Eduard Jakab pasionat de vinuri și școlit în Anglia, ne-au încântat cu povești, deloc pescărești, despre vinul, via și domeniul Corcova.

Vinurile care au defilat în jurul papilelor noastre au fost acompaniate de brânză și fructe, nuci sau condimente după cum urmează:

  1. Chardonnay + Maasdam + struguri albi
  2. Rose + Cheddar portocaliu  + smochine proaspete
  3. Feteasca Neagra + Brie Ile de France + prune uscate
  4. Syrah + Camembert Ile de France + piper roz
  5. Dessert + Roquefort Ile de France + nuca

De la Eduard, somelierul cramei, am aflat că la Corcova vinificația se face în tancuri de beton, un procedeu rarisim pentru industria vinului, acestea fiind totodată printre cele mai vechi structuri de beton armat din România. Acest tip de vinificare permite o bună aerare, în comparație cu tancurile de inox care nu lasă posibilitatea vinului să respire.

Am aflat de asemenea că podgoria a fost deținută inițial de marele boier Bibescu și că s-a încercat păstrarea vechiului specific al cramei, botezată atunci de connoisseurs CorcoVin, cu accent frantuzesc.

Vinurile roșii m-au impresionat cel mai mult, dar surpiza serii a fost vinul Dessert din 2014. Am avut experiența unui gust similar anul trecut când am deschis de ziua mea, după 15 ani o sticlă de Pinot Grigio – un adolescentin Mugur de viță de la Murfatlar din anul 2005.

Acest vin desert obținut în anul 2014 din Chardonnay își ia dulceața și prin intermediul mucegaiului nobil ce se depune pe struguri. Crama Corcova este înconjurată de pădure, ceea ce favorizează un climat umed prielnic dezvoltării mucegaiurilor nobile pe strugurii lăsați în vie până la stafidire.

Combinația cu Roquefort Ile de France este binevenită dar doar după vinul dulce și miezul de nucă. Brânza cu mucegai albastru și gust intens, picant și puternic aduce un contrast binevenit chardonnay-ului delicat de la Corcova.

Ca să las o descriere în trei cuvinte aș numi această surpriză Dessert culoarea chihlimbarului.

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.