Pentru că uite brânzeturile cum se cu…VIN de la Darabont

Crama Darabont, cu rădăcini adânci în Biharia, județul Bihor, are un itoric relativ recent dar deloc de neglijat ca tradiție viticola, transmisă din generație în generație. Recent, au făcut o vizită și pe la noi în Oltenia, aducând o selecție de vinuri care ne-au captivat atenția. Aceste nectaruri au fost acompaniate de selecția rafinată de brânzeturi de la Delaco.

Evenimentul culinar „Brânzeturi cum se cu…VIN”, inițiat de Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro, a fost, tradițional deja, la C House Milano, unde s-au întâlnit gusturile și pasiunile.

La această ediție, am avut plăcerea de a savura următoarele perechi de vinuri și brânzeturi:
– Mezzin (vin spumos extra dry) alături de Apérifrais Ile de France,
– Darabont Feteasca Regala (alb sec) în combinație cu Camembert Ile de France,
– URME Cuvee Alb (alb sec, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Alba) împreună cu Havarti Castello,
– Fleurt (rose sec, Burgund Mare, Feteasca Neagra) servit cu British Cheddar Delaco D’Exceptie,
– URME Cuvee Rosu (rosu sec, Merlot, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon) alături de Cascaval Sofia Delaco,
– Projekt M (rosu sec, Merlot) perfect armonizat cu Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Prezentarea vinurilor și brânzeturilor a fost realizată cu măiestrie de Daniel Botea, presedintele AsBO, pasionat și masterat în domeniul viti-vinicol dar și degustător de brânzeturi, chiar autorizat.

Crama Darabont – Unde visele a trei generații se împletesc armonios!
Situată în idilica regiune Crișana, Crama Darabont din Biharia este o afacere de familie ce îmbină cu măiestrie pasiunea ancestrală pentru viticultură cu inovațiile moderne. Cu un domeniu viticol de peste 40 de hectare, crama produce vinuri de excepție, respectând tradiția și îmbrățișând noutatea.

Crama Darabont își trage seva din strămoșii care au cultivat dragostea pentru vița de vie în această zonă, o tradiție perpetuată cu venerație de fiecare generație. Astăzi, crama este înfloritoare sub îndrumarea descendenților, care aplică tehnici avansate pentru a perfecționa arta vinificației.

Terroir-ul cramei este unic, cu soluri roditoare și un climat propice dezvoltării viței de vie. Crișana se bucură de un microclimat ideal, cu influențe continentale, care favorizează crearea unor vinuri armonioase și complexe. Viile sunt cultivate pe coline orientate spre sud, garantând o coacere perfectă a strugurilor.

Vinul spumos, nu spumant, pentru ca e o mare diferență, s-a consumat rapid și asta pentru că am turnat eu in pahare. De ce spumos si nu spumant? Pentru ca nu este îmbogățit cu dioxid și bulele, cum se mai zice, sunt obținute prin fermentare naturală. Si uite că am făcut poc și s-a cam evaporat rapid din pahare.

Dar mie mi-a plăcut de data asta vinul alb, cu o percepție fină, am simțit că are ceva aparte. URME Cuvee Alb (alb sec, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Feteasca Alba) bine asortat cu Havarti Castello, care a reușit să îmbine savuros contrastul de aciditate cu maturitatea și profunzimea brânzei Havarti. Cu arome de fructe tropicale și citrice, completate de o mineralitate fină a deschis bine apetitul pentru preparatul comandat de mine, Maiale C-House și cu sosul alb.

Diana Popa a fost îngerul păzitor al hidratării pe parcursul serii, iar noi îi mulțumim ei și celor de la Dolce Vita pentru apa cristalină, de izvor, care ne-a însoțit între degustările de vinuri.

Hai ca ne-am și hidratat și am și savurat! Să ne fie de bine!

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.