Aventură montană la Rânca #prinGJ

În plină vară, când se anunță coduri de caniculă, cea mai plăcută temperatură este la Rânca.

Dacă în București te topești, la Rânca te răcorești – ar putea fi un nou slogan de promovare a stațiunii montane.

Deși se confruntă cu problema administrării „bipolare” din partea primăriilor Baia de Fier și Novaci, Rânca începe să fie o stațiune din ce în ce mai atractivă. Și asta nu pentru că schimbările climatice fac altitudinile mari mai atractive atât iarna cât și vara, ci pentru că există câțiva oameni care fac eforturi pentru a oferi la Rânca un turism de calitate și cât mai multe atracții, atât vara cât și iarna.

După ani de zile de drumeții, schi și activități la Rânca, mă consideram un bun cunoscător al zonei, asta până când am avut prilejul, alături de colegii din gașca blogosferică AsBO, să ascult poveștile și informațiile d-lui Dan Ghițu care ne-a povestit despre istoria și obiceiurile locului. Așa am aflat despre povestea crucii lui Ursache (căpitan de plai în zonă), despre tezaurul purtat de Baba Novac peste munți în fuga de la Câmpia Turzii unde fusese ucis mișelește Mihai Viteazu dar și despre voievodul Litovoi care a întemeiat multe din așezările din zonă.

Fiind pasionat din tinerețe de alpinism și cățărări, fost salvamontist, Dan Ghițu a înființat la Rânca un Parc de Aventură unde pe timp de vară supraveghează aventurierii mari și mici de sub traseele suspendate și tiroliene și se asigură că au tot timpul cel puțin o carabă pe cablul de asigurare. Această supraveghere este foarte necesară pentru a preîntâmpina accidentările. Pe traseele din Parc Aventura Rânca veți fi asigurați de echipamente marca Petzl, top mondial în producția de echipamente pentru alpinism. Supravegherea și instruirea este realizată de o echipă de profesioniști cu vastă experiență în alpinism și cățărare care cunoaște și a fost direct implicată în proiectarea traseelor de cățărare.

În cadrul parcului de aventură se regăsește și un poligon de airsoft unde colegii de blogosferă au participat la un concurs de tir. Aici puteți încerca câteva replici de arme, fără să vă fie teamă de accidentări sau că ați putea împușca pe cineva.

Dacă nu mă credeți că vara găsiți cu 10 grade mai răcoare la Rânca decât în alte localități din sudul țării vă invit să vă convingeți singuri, totuși luați la voi măcar o bluză cu mânecă lungă. Până când ajungeți vă las câteva din pozele realizate de Gabi Rădoi și Xaara Novack.

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.