AsBOBranzeturi cum se cuVinCulinar

Vinurile La Salina prezentate la Craiova

Undeva în univers planetele s-au aliniat și întâmplarea a făcut să cunosc câțiva dintre membrii Asociației Bloggerilor Olteni (AsBO). Astfel am ajuns să particip la unul dintre evenimentele lor, o inițiativă de promovare a vinurilor și produselor autohtone – Brânzeturi cum se… cuVin

De data aceasta evenimentul, organizat lunar de AsBO și DictionarCulinar.ro, a avut loc la Restaurant Viena (vis-a-vis de Filarmonica Oltenia din Craiova). Gazda noastră a fost extrem de îngăduitoare cu capriciile noastre culinare și ne-a pus la dispoziție atât spațiul, bucătăria cât și amabilitatea personalui.

Crama care a ales să ne delecteze cu vinurile sale a fost Crama La Salina din Turda. Aceasta a fost bine reprezentată de somelierul Bogdan Dumitrescu de la care am putut afla istorisiri și detalii mai mult decât interesante despre Crama La Salina.

Alături de vinuri a fost prezentat, cu mult har, un Emmentaler Delaco asezonat de condimentele și povestirile lui Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar.ro. Emmentalerul de la Delaco, dacă este produs la noi, este mai mult decât binevenit. Piața din România este dominată de importuri, mai ales pe acest sortiment ce-i drept cu origine elvețiană. Măcar dacă ar fi elvețian tot Emmentalerul care se găsește pe piață la noi. Data viitoare aș fi bucuros să le regăsesc produsele ambalate altcumva, ceva mai prietenos cu mediul. Este o provocare, știu, pe o piață unde prețul face diferența, din păcate.

Povestea cramei La Salina este crama-la-salinauna relativ recentă, pornită din dorința și pasiunea pentru vinul bun a unor investitori locali din zona Clujului. Crama La Salina se află în imediata apropiere (aprox 100m) a renumitei saline Turda. Inițial investitorii au fost nesiguri pe calitatea solului din această zonă și de o eventuală problemă a prezenței sărăturilor în sol.

Pentru a afla dacă există o compatibilitatea între solul de lângă salină și unele soiuri de struguri s-a apelat, în final, la un centru de specialitate din Austria care a verificat compoziția chimică a solului și a recomandat soiurile cele mai compatibile pentru fiecare zonă. Investitorul a ales să respecte întocmai recomandările și astfel via a ajuns să fie plantată într-un mod inedit și pestriț. După cum se observă și în captura din satelit, rândurile și soiurile viilor au cea mai variată dispunere, ceea ce este ceva inedit, cel puțin petru meleagurile noastre.

Someliesomelier-prezentarerul Bogdan Dumitrescu ne-a vorbit cu deosebită pasiune despre cele 6 soiuri prezente la degustare dar am avut și prilejul de a învăța câte ceva despre ceea ce înseamnă ținuta unui somelier. De la el am putut afla despre accesoriul de nelipsit al vechilor somelieri francezi, tastevin-ul. Acest obiect fațetat și convex, conceput la vremea aceea din argint, îi ajuta pe vechii somelieri să analizeze culoarea și limpezimea vinului, sporind reflexia luminii. Bine-nțeles că astăzi are doar valoare decorativă, însă continuă să atragă atenția și să amintească despre vechile vremuri medievale. O povestire intrigantă a fost deasemena cea despre felul în care se livra vinul la mănăstiri. Aici, cel care se ocupa de achiziție folosea acest tastevin și pentru a afla dacă exista arsenic (substanță otrăvitoare) în băutură. Dacă argintul se înnegrea la contactul cu băutura, furnizorul era obligat să bea el vinul… ce vremuri.

În mod special am apreciat vinul Issa Sauvignon Blanc servit alături de Emmentaler Delaco si sare de Himalaya. Acesta s-a remarcat printr-un gust foarte bogat și o aromă pe care eu am găsit-o foarte originală. Voi mai povesti despre gust după ce deschid sticla pe care am câștigat-o la tragerea la sorți – chiar m-am simțit norocos.

Deasemenea s-a făcut remarcat de gusturile mele și Issa Chardonnay baricat servit cu Emmentaler Delaco si sare afumata. Acest Chardonnay m-a frapat cu o aromă parcă de gutui foarte coapte, oricum ceva foarte fructat, dar din păcate senzația este efemeră și dispare după primele sorbiri. Este totuși un vin foarte deosebit, deasemenea un gust foarte original.

Vă invit să vizitați crama și să descoperiți vinurile celor de la crama La Salina. Pe lângă experiența de gust unică a vinurilor lor, sunt printre puținii de la noi care vor să dezvolte acolo și turismul vitivinicol (cunoscut și ca enologic sau oenologic). E binevenit ca sarea în bucate.

Au revoir

 

 

 

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.