Tur Epic de Calafat cu Monumentalist

Turul epic de Calafat organizat de Monumentalist a fost o oportunitate excelentă de a descoperi istoria și cultura acestui oraș unic.

Turul a început cu o vizită la cimitirul din Calafat, unde am admirat capelele marilor familii care au trăit aici. Aici am văzut mormintele unor oameni de seamă, precum Constantin Marincu, proprietarul Palatului Marincu, și Alexandru Drăgulescu, primarul Calafatului în perioada interbelică.

După aceea, am vizitat gara din Calafat, o clădire impunătoare construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, concomitent cu magistrala Craiova-Calafat. Din păcate, aici mai oprește doar un singur tren. Podul ce marge spre Vidin a fost din păcate construit înaintea orașului, așa că trenul care merge la Vidin nu intră în Calafat.

Am continuat apoi cu o plimbare prin zona centrală a orașului, unde am văzut turnul de veghe al tribunalului, casa unei familii nobiliare și primăria. Primăria este o bijuterie arhitecturală construită în stil neoclasic ce a aparținut familiei Drăgulescu.

Ultima oprire din partea centrală a orașului a fost la Palatul Marincu, o clădire impunătoare care combină elemente din stilurile arhitecturale rococo și neogotic. Palatul a fost construit inițial în stil rococo în 1817, dar a fost modificat ulterior în stil neogotic în 1908 de arhitectul francez Paul Gottereau, care a plecat la Paris în 1905, lăsând lucrarea neterminată. În 1920, palatul a fost transformat în școală de fete, iar în 1968 a devenit muzeu de artă, găzduind o colecție de peste 1.000 de lucrări de artă, inclusiv picturi, sculpturi și obiecte decorative.

De pe terasa superioara a muzeului am putut admira Dunărea ce pare să curgă în sens invers în acest loc, datorită unui cot al fluviului.

Am încheiat turul în parcul de pe faleza Dunării, unde am făcut o poză de grup în fața Monumentului Centenarului Independentei. Acest monument a fost ridicat în memoria victoriei și a primei salve de tun trase din Calafat în timpul Războiului de Independență, în 1877.

Deasemenea pentru a comemora aceasta victorie a fost realizat în bronz cel mai mare Monument al Independentei ridicat vreodata pe pamant romanesc realizată de sculptorul Dumitru Pavelescu-Dimo, sculptor italian de origine română, originar din Calafat. Sculptura a fost comandată de regele Carol I și a fost inaugurată în 1878.

Locul ales pentru amplasarea acestui Monument al Independentei a fost scuarul din fata fostului Parc Bibescu, actualul Parc Romanescu. Grupul statuar il infatisa pe Carol I salutând primele salve de tun, iar jos, turnate tot în bronz, se aflau alte statui de soldati in jurul tunurilor. Pe soclu sunt sapate faimoasele cuvinte: „Asta-i muzica ce-mi place”. „A fost cel mai mare Monument al Independentei ridicat vreodata pe pamant romanesc”, e de parere Toma Radulescu. A fost – pentru ca, dupa ce si-a trait in pace viata de 35 de ani, Monumentul Independentei din Craiova, cunoscut mai mult sub numele de monumentul „Asta-i muzica ce-mi place!”, a fost demolat si topit in primul an de republica socialista a Romaniei, in 1948, dupa abdicarea Regelui Mihai.

jurnalul.ro – „Asta-i muzica ce-mi place”

După tur, am avut ocazia să ne potolim foamea cu bucate alese la plaja Bascov, situată la aproximativ 10 km de Calafat. Am mâncat o ciorbă de pește delicioasă, salată de icre, brânză și legume locale la antreu și grătar. Toate acestea au fost savurate alături de o bere fină Peroni Capri sau un vin rose Budureasca 101 102.

Gheorghe Brăiescu spunea că cel mai frumos rasarit e la mare cel mai frumos apus la Calafat. Am putut confirma aceste cuvinte, dar pe plaja de la Bascov.

A fost o zi minunată în care am descoperit un oraș cu o istorie bogată și o cultură vibrantă. Calafat este un oraș care merită vizitat, mai ales dacă sunteți interesați de istoria României și a Dunării.

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.