Cinci ore… în preajma balonului cu aer cald

Nu știu alți cum sunt, cum deschidea Creangă ale sale amintiri, dar eu am încercat de mai multe ori să zbor cu balonul cu aer cald.

Prima dată a fost peste ocean… adică nu am zburat peste ocean, eram deja acolo. A doua oară a fost la Maramureș Baloon Fiesta.

De ce nu am reușit? Pentru că balonul cu aer cald este foarte sensibil la condițiile meteorologice. De ambele ori a bătut vântul și, dupa cum zicea pilotul nostru parafrazându-l pe un fost profesor de zbor: dacă mișcă frunza (din copaci) speri, dacă mișcă creanga pleci.

Dar uite că la noi s-a mișcat doar soarele spre asfințit și astfel am avut șansa să sparg ghinionul, nu balonul. După ce am participat la toate operațiunile de pregătire, am reușit să urc în nacelă (coșul balonului) și să ne desprindem de la sol intr-un zbor ancorat. Am fost purtați de aerul cald din interiorul balonului și am sfidat gravitația vreme de cateva minute. Asta pentru că am avut condiții de zbor ideale, dar doar după ora 20.

Toată această aventură a avut loc la Predești, lângă vestitul deal al parapantiștilor craioveni, Crovna, la aeroclubul SkyFunPredești. Cei care au ajuns mai devreme s-au bucurat de piscină, iar pentru cei mai puțin șoferi a existat, pe lângă aventura baloanelor, o aventură a paharelor și asta pentru că au fost prezente și vinurile oltenești cu aromă intensă și deosebită, marca Sâmburești.

Am aflat astfel că aventura baloanelor a fost inițiată de un grup de entuziaști îndrăgostiți de zborul cu balonul cu aer cald și dornici să împărtășească aceste sentimente cu cât mai multă lume.

Această aventură a început în anul 2016 cand ARIES Oltenia împreuna cu Incubatorul de afaceri Vidin si Incubatorul de afaceri din Montana – Bulgaria au implementat proiectul “Aventura cu balonul, un nou produs turistic transfrontalier” și au achiziționat 2 baloane cu aer cald (unul în România și unul în Bulgaria).

Descoperind o nouă pasiune pentru zborul cu balonul, au organizat la Aerodromul Cilieni – Băilești în perioada 30 august-01 septembrie 2019 prima ediție a Festivalului “Aventura baloanelor” , eveniment ce s-a bucurat de un public numeros și a inclus concerte, activități pentru copii, prezentarea produselor locale. Acesta a fost primul festival al baloanelor cu aer cald organizat la sud de Carpați.

Și aventura nu s-a oprit aici deoarece în pandemie au apărut alte provocări și începând cu anul 2021 au înființat chiar prima școală privată pentru licențierea piloților de baloane cu aer cald din România, oferind celor interesați cursuri teoretice și practice cu calificarea de clasă balon cu aer cald.

Cursul constă în două module, de pregătire teoretică şi de pregătire practică.

Modulul practic constă într-un program de pregătire în zbor care cuprinde un minim de 16 ore de zbor.

Modulul teoretic constă în parcurgerea în minim 50 de ore a 9 materii.

Toate materiile au o importanță anume pentru a deveni un bun pilot, dar cea mai importantă am aflat, cumva pe propria piele, este meteorologia.

După examenul de absolvire al școlii urmează examenul pentru dobândirea licenței de pilot clasă balon cu aer iar certificarea piloților de balon aer cald în România este făcută de Aeroclubul României.

Am reușit să trăiesc și această senzație și să înțeleg mai bine ce înseamnă zborul cu balonul.

Sper că vom mai avea ocazia măcar sa vedem un festival al baloanelor la sud de Carpați și că veți veni și voi să participați la Aventura Baloanelor!!

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.