Caii de la Letea – simbol Danubian

Am lăsat toate treburile pentru că nu puteam să lipsesc de la mult așteptata degustare cu vinurile Caii de la Letea.

Pentru prima dată am descoperit aceste vinuri in vara anului 2020 la Sulina, locul din Delta Dunării unde Dunărea se varsă în Marea Neagră.

Sulina este un loc unde mă reîntorc de fiecare dată cu plăcere, o combinație de deltă și mare, de izolare și confort cum nu prea se găsește altundeva.

Nu întâmplător am descoperit eu aceste vinuri chiar în Delta Dunării – vinurile Caii de la Letea poartă numele acestui simbol al Deltei, caii sălbatici din pădurea de pe grindul Letea.

Atmosfera a fost ca de sărbătoare la Ribs House unde am avut parte de preparate speciale ce au mers bine cu vinul.

Vinurile ne-au fost prezentate de iscusitul somelier si oenolog Dan Șendrea. Discuția a fost plină de povești, caracterizări dar și date tehnice, astfel am înțeles de unde vine unicitatea și specificitatea gustului acestui vin de la Via Viticola Sarica Niculițel.

Se pare că această zonă viticolă beneficiaza de un terroir aparte. Terroirul este totalitatea influențelor date de climă, sol, tradiție și teren.

Terroirul de la Sarica Niculițel este deosebit pentru că este delimtat la sud de partea nordică a munților Măcin și de Dealurile Sarica Niculițel care dau numele celei mai vechi podgorii din Dobrogea și rezervației naturale cu plante rare ce cresc numai aici. Apoi pe celelalte laturi vine influența Dunării ce înconjoară zona precum pe o peninsulă.

Nu in ultimul rand, vinurile sunt influentate de Marea Neagra, avand un specific dat de salinitatea zonei.

Toate aceste influențe naturale elimină aproape complet intervențiile și corecțiile tehnice de zahăr, aciditate sau alcool atât de necesare în alte zone viticole.

Asocierile dintre vinuri Caii de la Letea si branzeturile delicate au fost după cum urmează:

  1. Aligote vol 1 și Aperifrais
  2. Aligote vol 2 și Camembert
  3. Sauvignon Blanc Fume vol 2 și Brie au bleu
  4. Rose vol 1 și Cheddar Castello
  5. Rose vol 2 și Delaco branza pentru gratar
  6. Feteasca Neagra vol 1 și Emmentaler
  7. Quintessence rezerva vol 2 și Grana Padano D’Exceptie

Deși toate vinurile au avut ceva aparte, combinația de Aligote vol 2 și Camembert Ille de France a intrat în „memoria” papilelor mele gustative.

In 2019 acest Aligote a luat medalia de aur la Bruxelles devansând vinuri Aligote de la locul de baștină, din Franța și este vinul care a stat pe masă la ultima vizită a papei în România.

Și pentru că am vrut să testez memoria „olfactiv-gustativă”, bineînțeles că a venit întrebarea mea către somelier: este un gust fructat?

Aceste asocieri de gust-miros nu sunt tocmai la îndemâna oricui dar se pare ca nu am fost foarte departe: arome vegetale cu influențe citrice – sovage blanc

Astfel am aflat că atunci când degustăm un vin ne gândim la arome de flori, fructe sau condimente. Totodată, prima dată verificăm vinul de defectele care apar, cel mai frecvent de la un defect de dop, cam o dată la 500 sau 1000 de sticle. În cazul unui astfel de defect sticla poate fi returnată.

Caii de la Letea și vinul de la Sarica Niculițel rămâne pentru mine etalon in ceea ce privește calitatea iar ca preț rămâne încă accesibil și poate superior unor vinuri cu mult mai scumpe. Vă doresc să îl gustați cât mai des.

Noroc!

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.