Vin cu optimism vinurile de la Atelierul din strada Primăverii din Craiova

Anul trecut pe vremea acesta se cam întrezărea o pandemie dar nici prin cap nu ne-ar fi trecut că vom sta atât de departe de degustări și de blogosferă. Când ne-a dat Daniel Botea vestea degustării, parcă ne-a redat speranța unei reveniri, nu numai a primăverii dar și a primăverii blogosferei oltenești.

Și uite așa ne-am adunat, după un amar de vreme cât o pandemie, la Ribs House, unde mâncarea este gustoasă chiar dacă încerci un meniu lacto-vegetarian. Eu mi-am comandat o porție de cașcaval pane, ca să îi fac concurență ca „fan brânză” lui Daniel, acompaniată de câțiva cartofi rumeniți care au fost surprinzător de gustoși și au mers de minune cu vinurile. Că despre vinuri era vorba. Vinuri din Craiova pe care le puteți găsi și online la eBăcănia.ro a colegilor noștri.

Și am avut vinuri. Habemus vino. Și de-odată cuvântul sec, ce definea toate vinurile serii, a devenit plin de sens și culoare. Parcă am uitat de toată pandemia când am început să degustăm aromele fructate, exotice din licoarea fără nume ci doar cu exclamații și întrebări. Deși nu este un soi omologat, se spune că crâmpoșia este forma lichidă a unui „Drăgășani emancipat”. Până când s-a omologat soiul Crâmpoșie Selecționata, au fost si alte încercări, printre care o încrucișare între Crâmpoșie și Muscat Ottonel, însă acest soi n-a fost omologat. Această notă de Muscat Ottonel mai există din fericire la Drăgășani, la o viță de vie cu o vechime de aproximativ 30 de ani. Vinul pe care l-am degustat a fost vinificat din struguri de la o astfel de vie, proprietatea Casei de Vinuri Iordache. Un vin parfumat cu alcool 12.8% bine integrat.

Si ca să revenim din aromele exotice ale crâmpoșiei și să fim mai aproape de cele sfinte am avut parte de o tămâioasă, zisă a lu’ Marinache cu puternic miros floral tămâios și arome de busuioc. Un vin sec dar deosebit și prețios cu 13% vol. alc.

„Daca n-ați auzit despre Les Garagistes sau „vin du garage”, a fost un fenomen al anilor ’90 in Franța. Narcis și Lenu se încadrează în acest curent prin faptul că vinifică o cantitate mică de struguri in pivnița din strada Primăverii. Producția este mică, dar pasiunea lor este mare, reușind să vinifice mai multe soiuri in stil propriu.” ne spune Daniel Botea.

Toate vinurile vinificate de Narcis și Lenu au fost lăsate la consistența originală, nefiind alterate și modificate nici ca zaharuri nici ca alcoolizare. Astfel, surpiza serii a venit de la un rose denumit Capriciu, deoarece a fost dorința implinită de a avea un rose printre vinurile de anul acesta. Dar de ce surpriză? Pentru că este primul vin la care să nu sesizez 15,5% vol. alc. Un record absolut pentru mine la ceea ce înseamnă alcool bine integrat. O adevărată provocare, un rose multisepaj, trei soiuri vinificate împreună: Merlot, Fetească neagră și Shiraz, din Golul Drincei.

Și uite așa, pe val de Capriciu, trecem spre vinurile roșii ca să descopăr favoritul serii: un cupaj din recolta anului 2019, spre bucuria papilelor mele, Fetească neagră și Merlot 🖤. Iluzie – un vin foarte puternic mineralizat, cu gust intens și pregnant 14,5% vol. alc.

Am completat seara cu o Interpretare, proprie lui Narcis, din Merlot, doar Merlot de Golul Drincei și cu 14,9% vol. alc. bine integrat și gust puternic, mineral. Iar ultimul dar cel dintâi, regele Cabernet Sauvignon, pentru cei care exersează răbdarea și găsesc timp să aștepte… până la ultimul pahar – Vinul lu Precup, sec, 14,5% vol. alc.

La finalul serii am realizat că sunt deja de 2 ani prin blogosferă și asta pentru că a venit tortul aniversar, care are o tradiție specială. Geordan, care a fost la primul Craiova Blog Meet în urmă cu 9 ani, a spus atunci că mama lui face torturi excepționale. Afirmația a fost verificată iar apoi așa a rămas obiceiul, chiar dacă între timp Geordan a plecat în Germania. Mulțumim, Geordan! Îți garantăm că tortul a ieșit excepțional și de această dată.

Mulțumim și lui Narcis și Lenu pentru vinurile minunate și le urăm să aibă energie, să facă vin cât mai mult și tot mai bun și să ne aducă și anul viitor!

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.