EvenimenteReciclare

Azi pentru maine in comunitate – dialog cu locuitorii judetului Dolj

Organizația CSR Nest, prin proiectul Azi pentru Mâine în Comunitate, își propune sa le ofere atat cetățenilor cat si ONG-urilor din regiunea de sud a României, posibilitatea de a crea parteneriate cu autoritățile locale si companii private pentru a conlucra in sectorul colectării selective a deșeurilor. Proiectul face parte din platforma Azi pentru Maine.

Este al doilea proiect ce are loc la Craiova, dupa cel din luna Iulie 2019 când au finantat forajul unui puț de mare adancime in localitatea Mischii, Dolj.

Acum am vorbit din nou despre reciclare, colectare si managementul deseurilor, de data asta cu cativa membrii ai comunitatii Doljene. Spun câțiva deoarece a trebuit sa respectam conditiile impuse de pandemie

Dupa cum stiti, ne-am implicat cu fiecare ocazie in actiuni de ecologizare, incepand cu Let’s do it Romania in 2018 si continuand in 2019 cu acțiunea de ecologizare din Stațiunea Rânca, iar anul acesta, prin proiectul Cu Apele Curate a fost montată pe Jiu o bariera plutitoare ce trebuie si ea curățată periodic. Bariera oprește parcursul deșeurilor si colecteaza tot felul de materiale din plastic, polistiren, BCA-uri, lemne și câte și mai câte.

Am inceput discutia despre colectarea selectiva si deseuri intr-un articol precedent si, dupa focus-grupul cu cei de la CSR Nest, desi nu sunt de acord cu ideea ca este ok sa produci deseu, cred ca un ghid de bune practici in acest domeniu este mai mult decat necesar.

Nu cred si nu am crezut niciodata ca vina producerii deseurilor menajere trebuie sa cada numai pe umerii consumatorului. Companiile ar trebui si ele sa ia masuri prin care sa reduca impactul pe care produsele lor il au asupra mediului

De multe ori, insa, companiile nu numai ca nu fac asta, dar fac chiar lobby catre legislativ si intervin pentru a bloca anumite masuri menite sa le scada profiturile.

Una dintre masurile tărăgănate prin diverse modalități este cea a ambalajului reutilizabil. In România, in momentul de față, dupa cum am mai spus, este aproape imposibil sa achizitionezi produse in ambalaj returnabil. Ratiunea din spatele acestei lipse este fie din „vina” consumatorului, care nu mai vrea sa facă drumul cu ambalajul înapoi la magazin, fie din a producatorului care isi doreste sa nu puna bariere in calea consumului, pe de o parte, pe de alta parte din „rațiuni” de logistică. O data ce ambalajul a ajuns la consumator, compania incaseaza bani si „se spala pe mâini” de responsabilitatea față de acesta.

Ar mai fi multe de discutat, despre lipsa gropilor de gunoi din mediul rural, dar mai ales despre faptul ca in zonele sarace acei 5-10 lei pe care trebuie sa ii plateasca pentru gunoi sunt o proportie mare din veniturile celor care se confrunta, mai ales in mediul rural, cu o lipsa a locurilor de munca sau cu pensii de subsidență. Cum putem sa vorbim aici despre reciclare si colectare selectiva cand acesti oameni de abia isi duc traiul de zi cu zi? Cine va plati pentru aceste servicii de colectare si reciclare? Vor face cei din zonele sarace toate astea si vor plati pentru gunoiul reciclat sau il vor arunca in continuare pe camp?

Toate acestea sunt probleme despre care se discuta prea puțin. Unii spun ca trebuie amendati. Cine o sa stea sa pazeasca fiecare bucata de camp sau albie de rau? Solutia este tot in educatie dar si in masuri administrative incluzive.

In Craiova sunt multe zone (Bariera Valcii, Cornitoiu) unde albiile raurilor au fost efectiv colmatate cu deseuri din constructii si menajere.

Intre timp, tari precum Suedia importa gunoi pentru ca nu produc suficient cat pot elimina prin instalatii de ardere ce produc energie si caldura atat de necesare.

O companie inovatoare produce asfalt facut din plastic nereciclabil care are o durata de viata mult peste cea a asfaltului deja cunoscut.

In SUA initiativa LOOP a reușit sa intre pe piața fast-food cu ambalaje reutilizabile. TerraCycle promovează modele care fac mai accesibilă durabilitatea. Loop este „o aventură nemaivăzută pentru combaterea deșeurilor de unică folosință. Pentru prima dată, consumatorii își pot primi produsele preferate de la mărci de încredere în ambalaje durabile și refolosibile. Prin crearea acestui model circular, durabil, am închis bucla (en. Loop) cumpărăturilor de comerț electronic.”

Sunt multe de spus, ce am scris aici este doar o crâmpeie din informatiile care ne lipsesc.

In articolul urmator vom vorbi despre Upcycling si o afacere inovatoare care produce produse superbe facute din sticle de vin si bere

https://www.sustainability-times.com/expert/wasting-waste-we-must-do-better-on-recycling-plastic/

Nu uita:

  1. Regândește – ceea ce alegi
  2. Refuză – unica folosință
  3. Redu – consumul
  4. Reutilizează – totul
  5. Recondiționează – lucrurile vechi
  6. Repară – înainte să înlocuiești
  7. Revalorizează – fii creativ, reinventează
  8. Reciclează – doar atunci când nu poți pune în aplicare niciuna din opțiunile de mai sus

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.