Vinurile Biodinamice de la Crama Bogdan

Degustarea Branzeturi cum se… cuVin #32 a avut loc în crama restaurantului Casa Zamfirescu, unde ne-am bucurat de atmosfera intimă a cramei de la subsol iar la final de câteva melodii de inspirație folclorică. Evenimentul organizat de ASBO și DictionarCulinar.ro a adunat la Casa Zamfirescu bloggeri și iubitori ai vinurilor din Craiova.

Ne-am putut bucura de poveștile bine documentate și condimentate cu umor ale somelierului Vlad Buruga, iar directorului de vânzări zonal, Dan Cherascu, a completat informațiile oferite de Vlad și, cel mai important, ne-a pus vinul în pahare cu multă măiestrie.

Am aflat de la somelierul Vlad Buruga că Domeniul Bogdan se află în localitatea Peștera (lângă Medgidia) în zona viticola DOC Murfatlar.

Aici, antreprenorul Bogdan Mihalcea și-a dorit să planteze și să întrețină via în așa fel încât vinul care rezultă să fie cât mai curat. Pornind de la acestă dorință, au reușit nu numai să atingă standardele vinului organic ci chiar au reușit să ducă standardele spre nișa viticulturii biodinamice. Viticultura biodinamică folosește doar sulf muiabil, la nivel mondial doar 15% din producția de vinuri este organică, nișa biodinamică fiind mult mai restrânsă. Pentru că nu se folosesc substanțe chimice, via este parcelata în așa fel încât să fie redus riscul de răspândire a bolilor.

Via a fost plantată de la zero în 2011 iar prima producție de struguri si vin a fost in 2014, iar in 2016 Domeniul Bogdan a primit acreditarea ecologica BioGarantie Austria. Acest lucru înseamnă că vinurile de la Domeniul Bogdan sunt produse fără utilizare de pesticide, fungicide, antibiotice sau îngrășăminte chimice. Bogdan Mihalcea și-a atins obiectivul – cu cât mai curată și mai naturală este via, cu atât este vinul mai curat și mai natural – până în prezent au obținut peste 200 de acreditări internaționale.

Aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără expertiza Dr Leonello Anello care se ocupă de peste 33 de ani de culturi biodinamice. Lansarea vinurilor biodinamice va fi peste câteva luni.

În materie de vinificație – Crama Bogdan lucrează cu expertul Philipe Cambie, considerat părintele vinurilor din Châteauneuf-du-Pape căruia i-au fost acordate 100 puncte Parker (după numele criticului american Robert Parker). În 2010 Parker l-a desemnat pe Philippe Cambie oenologul anului

Am început degustarea cu Sauvignon Blanc în combinație cu un Camembert de la Ile de France și aflăm de la Vlad că aciditatea are importanța ei în definirea gustului – la o mâncare mai lipsita de caracter vinul o potențează, dacă este mai grasa o dizolva. Acest aspect se observă în mod special în această combinație, Camembertul fiind moale, cremos, catifelat și bine definit primește perfect compania vinului alb.

A urmat Chardonnay în combinație cu Havarti Arla, care este mai intens la culoare, corpolent cu alcool bine integrat și aromă de pere, fructe

Acesta poate fi considerat un vin mai lung – persistenta gustului este măsura calității iar unitatea de măsură poartă numele francezului Caudalie – 1 sec = 1 caudalie.

Asocierea cu numărul trei a fost cea dintre un Roze din Merlot și Feteasca Neagra în combinație cu Emmentaler Delaco,

A urmat un Syrah în combinație cu Gouda Delaco D’Exceptie si piper mozaic,

Finalul a culminat cu Cuvee Experience (Feteasca Neagra + Merlot + Syrah) în combinație cu Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Am descoperit cu mare plăcere aceste vinuri și pot spune că da, se simte diferența de calitate și gust! A fost o experiență „La vie en rose”, pentru că rozeul a fost favoritul meu!

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.