JAMP – Aventură comună pe cărările montane din Mehedinții

JAMP nu Jump… joint adventure on mountain paths este numele proiectului transfrontalier Romania-Bulgaria prin care sunt puse în valoare cărările montane si explorarea lor pe biciclete electrice. Este vorba despre trasee de bicicleta din districtele Vidin și Montana din Bulgaria, iar din Romania, trasee din județul Mehedinti. Inițiatorii proiectului chiar vor să aducă o schimbare în turismul local. Daca ne-am obișnuit cu proiecte europene făcute doar pe hârtie, pentru mine a fost momentul să văd și un altfel de exemplu. Deși nu ar trebui să mă surprindă asta, am participat la un proiect făcut pe bune: 50 de biciclete electrice vor ajunge la 10 operatori turistici din județul Mehedinți. De anul viitor le vom putea închiria si utiliza in câteva zone de un pitoresc aparte din aceasta parte a Olteniei.

Prima experiență a fost în satul Isverna din județul Mehedinți unde ne-am cazat la pensiune Steaua Munților, o pensiune cu gazde primitoare pe care sper să o mai vizitez. De aici am făcut excursii la atracțiile din jur, Podul lui Dumnezeu, moara de apă,  izbucul Peșterii Isverna și valea Coşuştei. La Podul lui dumnezeu, distanța fiind mai mare, am fost cu autocarul, celelalte atracții ne-au fost accesibile cu ajutorul bicicletei electrice, al cărui motor s-a dovedit foarte util mai ales în zonele cu pante abrupte.

Există chiar și o aplicație în magazinul Play în care sunt descrise 15 trasee din județul Mehedinți. Acestea au fost concepute cu ajutorul lui Costi Băleanu, un foarte bun cunoscător al zonei și mare iubitor de natură și aventură. Chiar dacă vă apare un mesaj de login, deși este mai bine să aveți cont, puteți vizualiza traseele și fără cont apăsând butonul de meniu și navigând la secțiunea „Routes”.

Ce-a de-a doua experiență a fost pe malul Dunării, la Șvinița. Un loc cu tradiție și diversitate unde cultura românească se împletește cu cea sârbească iar curțile sunt pline de smochini gata să dea un lichior sau o dulceață de poveste. Aici am avut parte atât de trasee prin împrejurimi, plimbări cu bicicleta dar și de o seară în care ne-a încântat un ansamblu folcloric local.

Mai multe puteți găsi și pe blogurile colegilor Daniel Botea, Daniela Bojincă și Marian Buzărnescu.

Vă invit și pe voi să descoperiți aceste zone ale Mehedințiului și credeți-mă, veți reveni cu bateriile încărcate… nu la bicicletă ci la suflet.

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.