Ferma Magureni & Delaco la Branzeturi cum se cuVin #33

Asociația Bloggerilor Olteni a facilitat inca o dată întâlnirea dintre vin si degustătorii acestei licori bahice. Ne-am bucurat de ospitalitatea Oxigen Bistro, o gazdă ce ne-a fost alături și la aniversarea asociației.

Am avut ocazia sa ne întâlnim cu un fenomen mai putin prezent pe piata vinurilor – o fermă care face vinuri Bio si chiar merge mai departe de standardul bio – pe nișa vinurilor biodinamice.

Cu farmecul său oltenesc, somelierul Victorian Săftescu ne-a făcut să înțelegem ce înseamnă efortul de a face un vin curat, cât mai apropiat de natura și tradiția locului, cu multa pasiune și dragoste pentru soiurile autohtone.

Am aflat că via și ferma sunt la Gușoeni, la o aruncătură de băț de renumita localitate Dealu Mare. Pe terenul fermei există și o pensiune, iar crama se poate vizita și se organizează degustări.
De asemenea, aici există un proiect de restaurare a tunelurile din dealurile Drăgășanilor, ce adăposteau cu ceva vreme in urma butoaie cu vin de Drăgășani.

Fertilizarea viei se face cu manură de grajd, iar tratamentul vinului si al viei se face prin metode naturale cu infuzie de urzică sau soluții pe baza de lapte de vacă, ienupăr sau albuș de ou.

Fiind vorba despre o cramă din zona Drăgășanilor, nu puteau sa lipsească soiurile locale Crâmpoșie Selecționata, Tămâioasă Românească si Negru de Drăgășani care au fost acompaniate de 3 soiuri franțuzești, pentru connoisseuri: Pinot Gris, Sauvignon Blanc și Cabernet Sauvignon.

În calitate de cel mai mare fan brânză, Daniel a prezentat brânzeturile Delaco și criteriile care au stat la baza asocierii lor cu vinurile.

  • Crâmpoșie Selecționată sec + Camembert Ile de France,
  • Pinot Gris sec + Emmentaler Delaco,
  • Sauvignon Blanc sec + Mozzarella Dealaco,
  • Rose Cabernet Sauvignon demisec + Gouda Delaco D’Exceptie,
  • Tămâioasă Românească demisec + Maasdam Delaco D’Exceptie,
  • Negru de Drăgășani sec + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

Prima asociere prezentată a fost cea dintre Crâmpoșie Selecționată vinificată în sec și Camembert din gama Ile de France.
Profesorul Teodor Martin consemna în cartea sa despre crâmpoșie: Soi autohton… se apreciază a fi foarte vechi, ca unul din puținele soiuri dacice care au supraviețuit peste veacuri. Acest soi se găsește numai în plantații de pe teritoriul românesc.

Cu ceva timp în urmă în capătul viei se punea o planta care ajuta la împerecherea crâmpoșiei neaoșe de Drăgășani. Astăzi soiurile au fost încrucișate si astfel reușit facilitarea autofecundării viței.
Zona drăgășaniului deține un atu important ce favorizează crâmpoșia – curenți de aer prielnici acestui soi.

Anul acesta nu a fost un an prielnic pentru crâmpoșia cultivata aici prin procedee biodinamice, lipsa tratamentelor a făcut ca via să cadă pradă manei. Cu cele mai sincere cuvinte Victorian Săftescu si-a exprimat durerea față de acest deznodământ.

Din fericire am putut să ne înnecăm amarul cu un pahar din recolta de anul trecut.

Se remarcă printr-un caracter aparte pentru un vin tânăr, cu aromă de fructe verzi și o lipiditate scăzută

Brânza Camambert cu care o asociem se potrivește cu vinuri albe, vinuri proaspete. Are o aroma de nuci si ciuperci de pădure.

Ne-a fost prezentată apoi gama Pasiune
și am avut prilejul să degustăm un pinot gris care sfidează numele cu mult curaj având o culoare mai închisă, ca de cognac obținut prin ținerea strugurelui timp de 24h la fermentație pe pielița – vinificat in sec, monosepaj, gust lemnos. Primim sugestia de a însoți vinul cu miez de nuca, ceea ce face sa se îndulcească gustul vinului.

Cel de-al treilea vin este de origine franceza, ni se povestește cu tâlc cum că ar exista un copil al Cabernetului Sauvignonului, acesta fiind Sauvignonul Blanc, corpolent și fin.

Urmează apoi să întâlnim și părintele: Cabernet Sauvignon vinificat in demisec cu o culoare rubinie de rose, însoțit de Gouda Delaco D’Exceptie. Este ceva inedit să vezi un Cabernet Sauvignon rose, vinificatorul dând din nou dovadă de multă îndrăzneală si originalitate. Această culoare deosebita s-a obținut tot prin ținerea vinului pe pieliță. Și la Cabernet Sauvignon boaba este albă iar pielița este roșie.

M-a impresionat povestea inspirata de Albert Steier, filozof austriac care practica biodinamica. El sfătuiește ca în practica biodinamică atunci când luna intră în descendență lăsăm planta sa se odihnească, iar când luna intra in creștere forfecam (tăiem via).

Vedeta serii a fost Tămâioasa Românească vinificata demisec, însoțită de Maasdam din gama Delaco D’Exceptie. Nu numai că a primit cele mai multe voturi la tombola, dar a fost clar după murmurul ce a însoțit prima degustare. Un vin auriu, foarte parfumat, poate printre cele mai puternice parfumuri pe care le-am descoperit la un vin. Sper sa ne mai întâlnim, ai fost și printre favoritele mele.

Seara s-a încheiat cum altfel decat cu un Negru de Drăgășani vinificat în sec, însoțit de Grana Padano din gama Delaco D’Exceptie. Un procedeu de vinificație îndrăzneț, care ne-aduce aminte de vinul de țară și, in curând, de vremuri de demult, când lucrurile erau mai simple…

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.