CalatoriiCulturalTimișTurism

Cum am redescoperit Timișoara pe care nu o cunoșteam

Vizitasem Timișoara în urmă cu 5 ani dar după vizita de atunci am fost departe de a cunoaște adevărata față a orașului cu cel mai bogat patrimoniu arhitectural din România. Da, aici se regăsesc cele mai multe clădiri de patrimoniu din România.

Timișoara este un oraș din vestul României, capitala regiunii Banat. Este un oraș vibrant și cosmopolit, cu o istorie bogată și o cultură vibrantă. În 2023, Timișoara este, pe bună dreptate, Capitala Europeană a Culturii, iar acest lucru a dus la o creștere a interesului pentru oraș din partea turiștilor din întreaga lume.

Am început turul blogoltenesc prin Timișoara cu Expoziția Brâncuși: surse românești și perspective universale, curatoriată la Muzeul Național de Artă Timișoara din 30 septembrie 2023 până în 18 decembrie 2023. Expoziția este o ocazie unică pentru iubitorii de artă din România și din întreaga lume de a admira operele unuia dintre cei mai importanți sculptori ai secolului al XX-lea.

Expoziția Brâncuși de la Timișoara este o realizare importantă pentru oraș și pentru România. Pentru mine vizita facilitată de Art Encounters a reprezentat o oportunitate unică de a redescoperi operele artistului român considerat de mulți ca principal inițiator al modernismului în sculptură. Multe dintre operele cu care scultorul a debutat le știam pentru că sunt împrumutate din expoziția permanentă de la Muzeul de artă din Craiova dar expoziția de la Timișoara pune într-o lumină unică operele si le aduce în fața unei audiențe mai largi. Torsul expus la intrarea în expoziție și contrastul cu fundalul negru, deși controversat, scoate în evidență lucrările într-un mod cu adevărat unic.

Brâncuși a fost unul dintre primii sculptori care au explorat potențialul formei abstracte și a avut o influență semnificativă asupra dezvoltării sculpturii moderne. Dar gândirea sa inovatoare nu s-a regăsit doar în sculptură, in expoziție sunt prezentate filmări și fotografii ale ansablurilor sale de forme realizate chiar de acesta. Pentru mine filmarea în care artistul rotește „peștele” pe suprafața de sticlă a fost impresionantă.

Filmul este o meditație asupra formei și mișcării. El sugerează că forma poate fi abstractă și totuși poate sugera mișcarea și viața. Filmul a fost interpretat în moduri diferite de criticii de artă. Unii critici au văzut filmul ca o reprezentare a spiritualității și a transcendenței. Alți critici au văzut filmul ca o reprezentare a ciclului vieții și al morții. Pentru mine este cu siguranță o reprezentare a interdisciplinarității din artă si a multiplelor preocupări artistice ale lui Brâncuși.

In cadrul expoziției sunt bine integrate și perspectivele jurnalistice ale vremii precum și incidentul de la vama din New York unde vameșii nu au vrut sa recunoasca una din opere ca fiind o lucrare de artă ci ca o incercare de „contrabandă” cu metal. Acest incident spune de asemenea multe despre preconcepțiile cu care s-a luptat artistul la acea vreme.

Am continuat vizita în Timișoara alături de unul dintre cei mai pricepuți ghizi pe care i-am întâlnit până acum, Ludovic Satmari de la Timisoara City Tours.

Turul ghidat a inclus vizite la unele dintre cele mai importante atracții ale orașului, inclusiv:

  • Castelul Huniade: Un castel medieval care a fost construit în secolul al XIV-lea de către regele maghiar Sigismund de Luxemburg.
  • Catedrala Mitropolitană Sfinții Apostoli Petru și Pavel: O catedrală barocă care a fost construită în secolul al XVIII-lea.
  • Sinagoga Mare: O sinagogă neogotică care a fost construită în secolul al XIX-lea.

În timpul turului, am aflat despre istoria bogată a Timișoarei, care datează din epoca romană. Orașul a fost sub dominație turcească timp de peste 200 de ani, iar acest lucru a avut o influență semnificativă asupra dezvoltării sale.

De asemenea, prin poveștile și picanteriile relatate de ghidul nostru am aflat despre unele dintre obiceiurile și tradițiile orașului. De exemplu, am aflat de unde vine tradiția de a „bate în lemn” pentru a alunga ghinionul sau expresia „putred de bogat”.

Recomand cu căldură descoperirea orașulului mai ales printr-un tur ghidat, cea mai bună modalitate de a afla mai multe despre istoria și cultura acestuia.

  • Timișoara este un oraș foarte verde, cu multe parcuri și grădini.
  • Orașul are o scenă artistică vibrantă, cu numeroase muzee, galerii de artă și teatre multilingve (românesc, maghiar și german).
  • Timișoara este un oraș foarte prietenos cu turiștii, cu o populație multiculturală și multilingvă.

Finalul incursiunii noastre Bănățene nu putea sa culmineze altfel decât cu o degustare de vin.

Gazdele de la Crama Aramic din Silagiu au fost deosebit de amabile încât să ne primească Duminica. Așa că după turul ghidat în Timisoara, am plecat direct spre Silagiu.

Dealurile Silagiului au o veche tradiție viti-vinicola, de pe vremea coloniștilor șvabi. Strugurii se regăsesc pe blazonul orașului Buziaș, în componența căruia intră și localitatea Silagiu.

Ne-am bucurat să savurăm terroir-ul zonei alături de Adam Crăciunescu, fondatorul cramei de pe Dealurile Silagiului.

Adam Crăciunescu ne-a propus următoarele 5 vinuri pentru degustare:

  • Fetească Albă
  • Cupaj Alb de Silagiu – Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Fetească Albă
  • Roze din Pinot Noir
  • Fetească Neagră
  • Cupaj Roșu Rezerva – Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon.

Am asociat vinurile cu un platou de branzeturi si mezeluri de proveniență locală, bine asortat de gazdele noastre.

Dar crama nu e iscusită doar la capitolul vin ci și la bucate. Mai întâi, de încălzire, am avut o supă de fazan cu tăieței. Am continuat cu mușchiuleț de porc cu sos de piper verde, cartofi la cuptor și salată. Dacă vă mai spun și că am avut și desert și nu de ori și ce fel ci fix papanași să mă credeți și nu care cumva să ratați crama Aramic ori de câte ori sunteți prin zonă.

Cupajul Roșu Rezerva m-a impresionat și am luat la pachet din magazinul cramei o sticlă pentru mine și alte două roze pentru cei de acasă.

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.