Probabil nu știați dar pe 24 ianuarie am fi putut sărbători ziua națională a untului de arahide. Asta dacă eram în Statele Unite.
Dar uite că acum putem sărbători și in România un unt de arahide produs cu grijă, fără zahăr, fără sare, fără conservanti, fără alte uleiuri adăugate, fără grăsimi hidrogenate.
De obicei acest „unt” conține ingrediente suplimentare care modifică gustul sau textura, cum ar fi sare, îndulcitori sau emulgatori. Nu și cele de la Sunday bites. Adică acestea sunt produse din arahide, nuci ori semințe și nimic mai mult.
Pe lângă faptul că „untul” este produs local, borcanele sunt din sticlă reciclabilă, aspecte ce reduc impactul asupra mediului.
Statele Unite este unul dintre cei mai mari exportatori de unt de arahide dar are și cel mai mare consum de unt de arahide anual pe cap de locuitor.
Untul de arahide este o pastă alimentară sau un tartinat făcut din arahide prăjite uscat și măcinate. Untul de arahide este consumat în multe țări atât ca atare cât și ca ingredient în diverse rețete de dulciuri, prăjituri și chiar mâncăruri.
Untul de arahide nu este o invenție nouă. Descoperirea acestei modalități de preparare a arahnidelor este adesea atribuită greșit lui George W. Carver care în 1916 a scris cartea How to Grow the Peanut and 105 Ways of Preparing it For Human Consumption. In realitate multe metode de preparare a untului de arahide fuseseră deja dezvoltate sau brevetate de diverși farmaciști, medici și oameni de știință din domeniul alimentației care lucrau în SUA și Canada.
Pe lângă untul de arahide fin am încercat un unt de migdale și curmale. Combinația este bine gândită și dulceața curmalelor completează perfect gustul fin al migdalelor.
Eu l-a servit alături de un delicios pahar de suc de mere și gutui, o altă combinație inedită 100% românească.
Voi pe care l-ați prefera și cu ce credeți că s-ar îmbina cel mai bine?