Anastasia Savinova este prima oară în România la Street Delivery Craiova

Ediția din 2021 a evenimentului-manifest care cucerește în fiecare an străzile a tot mai multe orașe din țară are ca temă „Leapșa”, concentrându-se astfel pe copilărie și jocurile ei. Este al 4-lea an în care orașul Craiova face parte din familia Street Delivery și propune în 2021 un eveniment de tip-puzzle prin care să (re)apropie oamenii de orașul lor și să recupereze spațiul public, în perioada 3 – 5 septembrie 2021.

Noutatea ediției de anul acesta, în Craiova, este proiectul Spune-mi povestea ta. Din dragoste pentru copilărie, patrimoniu și arhitectură, acest proiect își propune să refacă legătura cu orașul printr-un ghem de activități care spun și invită la povești. Una dintre aceste povești este colajul fotografic Genius Loci Craiova, realizat de celebra artistă plastică, de origine rusă, Anastasia Savinova.

Celebră pentru felul unic în care a surprins identitatea multor orașe europene în colajele ei, Anastasia s-a aflat pentru prima oară în România în luna iunie, unde a explorat în cele mai mici detalii orașul Craiova pentru a-l include în „harta artistică” la care lucrează deja de 12 ani.

Povestind despre experiența ei în Craiova, artista a declarat la plecarea din țară: „Orașul este eclectic și este el însuși deja un colaj. Are zone care pot părea decrepite, însă și atât de multe colțuri încântătoare și pline de grație în centrul vechi, numeroase zone moderne, cu un aspect business, piețe colorate și radiante, dar și arii pătrățoase care păstrează amprenta aerului comunist. Are numeroase texturi și culori, dar în același timp și mult gri. Se simte aventuros, ușor neglijent, plin de viață și intens.”.

Pentru a documenta arhitectura și povestea orașului, Anastasia Savinova a explorat timp de 7 zile fiecare cartier și stradă din Craiova, centrale sau mărginașe, în ciuda zilelor caniculare din timpul șederii sale. Pentru ca procesul de creație să nu fie alterat sau influențat, organizatorii nu i-au oferit niciun fel indicație despre obiective sau locuri anume, lăsând astfel autenticitatea descoperirii exclusiv în responsabilitatea artistei.

„Pe mine m-a sedus de la început ideea de `spirit al locului` și am așteptat cu nerăbdare să văd cum poate acesta arăta pentru cineva care locuiește într-un oraș complet diferit. Anastasia s-a plimbat prin cartiere pe care mulți craioveni le consideră urâte, a luat bucățele de clădiri de peste tot și a compus o bijuterie de clădire onirică. Rolul ei în proiect este să spună o poveste nouă despre un oraș pe care noi deja credem că-l cunoaștem, să găsească elemente care trec neobservate ochiului obișnuit cu ele dar care pot deveni, în timp, suveniruri – atât pentru noi, care

trăim aici, cât și pentru cei care vizitează acest oraș din alte părți ale țării.”, a declarat Corina Radu, organizator Street Delivery Craiova.

Craiova va deveni, astfel, unul din cele peste 80 de locuri incluse în proiectul Genius Loci, printre ele numărându-se și orașe ca Sankt Petersburg, Bruxelles, Paris, Berlin, Reykjavik, Copenhaga, Stockholm. Toate colajele din cadrul Genius Loci reprezintă, în fapt, o arhivă vizuală a locurilor respective. „Obiectivul meu este conserv și să articulez autenticitatea unui loc, să îi păstrez înfățișarea într-un anume moment din timp. Colajele acestea sunt un fel de… `borcane` cu amintiri.”, a mai spus Anastasia în timpul vizitei sale în România. Mai multe detalii despre acest proiect, precum și despre alte lucrări ale Anastasiei Savinova se regăsesc pe site-ul ei de prezentare: www.anastasiasavinova.com.

Organizatorii vor reproduce colajul pe un calcan din Craiova, de peste 20 de metri pătrați, sub forma unui paste-up, fiind singura reproducere de acest tip a artistei, în spațiul public din Europa și cel mai mare paste-up din România.

***

Street Delivery Craiova este un eveniment organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, proiect strategic OAR finanțat prin #TimbrulDeArhitectură.

În 2021, Street Delivery va avea loc în 10 orașe: București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bacău, Craiova, Sibiu, Oradea și Chișinău.

Toate evenimentele din cadrul Street Delivery vor respecta regulile de protecție împotriva Covid-19. Acestea nu se vor mai concentra pe o singură stradă, ci pe redescoperirea întregului oraș și comunitățile lui active, creative, civice.

Facebook: https://www.facebook.com/streetdeliverycraiova/

Instagram: https://www.instagram.com/streetdeliverycraiova/

Corina Radu
Coordonator & Curator Street Delivery Craiova 

Identitate vizuală Street Delivery 2021: Alina Marinescu

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.