Street Delivery Craiova 2021 – Leapșa prin cartier

3-5 SEPTEMBRIE 2021 I CRAIOVA

În al patrulea an de prezență în spațiul public al orașului, Street Delivery Craiova invită locuitorii să parcurgă cartierele în joacă, la fel de curioși și dornici de cunoaștere precum în copilărie. Ediția din 2021 a evenimentului-manifest care cucerește în fiecare an străzile Craiovei, precum și a altor nouă orașe din țară, are ca temă „Leapșa”, concentrându-se pe copilărie, adolescență și recuperarea orașului.

În perioada 3-5 Septembrie, adică primul weekend de toamnă, Street Delivery Craiova privește orașul prin caleidoscopul copilăriei. Orașul este transformat într-o mare tablă de joc cu insule de proiecte răspândite în cartiere și recompuse atât online, cât și la pas, așa cum merită redescoperit orașul.

Vrem să dăm drumul la joc prin cartiere, să vedem orașul prin ochii copiilor, cu abilitatea lor minunată de a transforma orice creangă, orice colț de parcare, orice loc abandonat într-un regat fantastic. E timpul bucuriei, al (re)descoperirii și al recuperării.

Dorothee Hasnaș, Ordinul Arhitecților din România

Street Delivery își pune pantalonii scurți, ia mingea la subraț și redesenează orașul așa cum am vrea să fie. Accesibilizare, siguranță, locuri de joacă și de întâlnire. Strada mea, nu strada nimănui. Orașul nostru, nu al nimănui.

Cristian Neagoe, Fundația Cărturești

O noutate a ediției de anul acesta este proiectul Spune-mi povestea ta. Din dragoste pentru copilărie, patrimoniu și arhitectură, acest proiect își propune să refacă legătura noastră cu orașul printr-un ghem de activități care spun și invită la povești.

Una dintre aceste povești este colajului fotografic Genius Loci Craiova. Celebră pentru felul unic în care a surprins identitatea multor orașe europene în colajele ei, artista Anastasia Savinova a fost invitată la Craiova pentru a colecta “bucățele de clădiri” și a ne povesti cum i se arată ei sufletul orașului nostru. Rezultatul va putea fi descoperit de public la început de septembrie, sub forma unei reproduceri murale de mari dimensiuni în spațiul public.

Street Delivery Craiova dă leapșa către copiii mici și mari ai orașului. Prin proiectele propuse, Craiovenii au ocazia să aducă evenimentul chiar în inima cartierului lor.

Proiectele pot fi înscrise în următoarele categorii:

1. ACTIVARE URBANĂ // Frunza

→ proiecte urbane sau intervenții arhitecturale care activează sau îmbunătățesc spații din oraș, pe apă sau pe uscat

2. CULTURĂ PARTICIPATIVĂ // Țară, Țară, vrem ostași!

→ proiecte culturale care pot îmbunătăți viața comunităților

3. INTERVENȚIE ARTISTICĂ // 1, 2, 3, la perete stai!

→ proiecte artistice care readuc la viață spațiul public (street art, instalații, sculptură etc.)

4. APROPIERE COMUNITARĂ // Lapte gros

→ proiecte sociale care sprijină comunități și construiesc punți între oameni

5. EDUCAȚIE // Șotron

→ proiecte educaționale care încurajează o viziune informată și responsabilă asupra orașului și a planetei

6. THE KIDS ARE ALRIGHT! // Urbantanté

→ proiecte gândite de copii și adolescenți care transformă cartierul/școala/orașul în spațiul ideal pentru ei și prietenii lor


Street Delivery Craiova este un eveniment organizat în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, proiect strategic OAR finanțat prin #TimbrulDeArhitectură.

În 2021, Street Delivery va avea loc în 10 orașe: București, Timișoara, Iași, Cluj-Napoca, Baia Mare, Bacău, Craiova, Sibiu, Oradea și Chișinău.

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.