Virgin Green – Upcycling si responsabilitate pentru viitor

După cum vă promisesem într-un articol precedent, împreună cu colegii din blogosferă, am descoperit o nouă inițiativă – Virgin Green – ce reunește conceptul de upcycling cu cel de antreprenoriat.

Dar mai întâi hai să spunem câte ceva despre upcycling, nu știu câți dintre cititori sunt familiarizați cu acest concept.

Upcycling-ul, cunoscut și sub denumirea de reutilizare sau reciclare creativă, este procesul de transformare a produselor nereutilizabile care altfel ar ajunge deșeuri, în materiale noi sau produse mai bune atât pentru mediu cât și cu o valoarea mai mare. Upcycling-ul este opusul downcycling-ului, care este cealaltă variantă de reciclare mai bine cunoscută. Downcycling-ul (reciclarea) implică transformarea materialelor și produselor înapoi în materie primă, reluând procesul de fabricație.

Cum este upcyclingul diferit de reciclare? Reciclarea clasică (downcycling), așa cum o știm din campaniile din media, implică o conversie sau extragere a materiei prime utile dintr-un produs și crearea unui produs sau material nou și diferit de cel din care provenea inițial. Procesul clasic de reciclare, chiar dacă duce la reducerea cantității de deșeuri, are dezavantajul că necesită o cantitate mare de energie și apă pentru ca din deșeu să rezulte materia primă pentru noul produs. Upcyclingul elimină acest dezavantaj deoarece produsul capătă o nouă utilitate și sunt reutilizate materialele prin reciclare creativă.

Virgin Green a apărut din dorința de a participa activ la protejarea naturii și crearea unui mediu de trai mai sănătos, mai sustenabil pentru noi și copiii noștri.

Dorința de a participa activ la protejarea naturii și a promova responsabilitatea față de mediul înconjurător, a dat naștere la povestea produselor realizate exclusiv din sticlă reciclată și materiale naturale. 

Ionuț Tihulca, fondatorul Virgin Green, vorbește despre atelierul său și locul în care sticla primește o nouă viață:

Îmi doresc o lume mai bună, un mediu mai sănătos pentru generațiile viitoare și am îndrăznit să visez la o planetă curată. Și pentru că schimbarea începe cu fiecare dintre noi, am creat produse pentru casă, pahare, lumânări, lustre și candelabre, cu scopul de a recicla și de a transforma sticla care, altfel, s-ar fi transformat în deșeu.

Pahare upcycled

Am ales să nu fim indiferenți față de natura din jurul nostru. Credem că este de datoria noastră să o ocrotim, iar modul prin care noi o putem face este prin Upcycling, adică reutilizarea materialelor într-un mod creativ.

Eu unul găsesc minunată această abordare și rezonez foarte mult cu acest gen de antreprenoriat.

Am comandat și eu un set de patru pahare Koala. Acest set vine ca un omagiu pentru victimele incendiilor devastatoare din Australia. Trebuie să fim mai conștienți de impactul pe care îl avem noi ca oameni asupra mediului înconjurător. Australia will never be the same again

Ambalaj prietenos cu mediul

Pentru a duce și mai departe conceptul de reciclare creativă și a își dovedi grija pe care o are pentru mediu, Virgin Green m-a impresionat chiar înainte să văd minunatele lor pahare upcycled. In loc de ambalaje din poliester au folosit frunze pentru a proteja paharele la transport. Un efect minunat este să dai de mirosul pădurii de toamnă când deschizi cutia și să știi totodată că nu duci nici un pic de ambalaj de polistiren la tomberon.

Parcă acest mic pachet îmi dă un strop de speranță în tot acest tăvălug distrugător pe care îl aducem, de multe ori fără să conștientizăm, asupra naturii. Poate mai avem o șansă.

Acum tot ce rămâne este să închin un pahar în cinstea voastră și să vă urez sărbători fericite!

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.