Alături de echipa filmului „colectiv” la avanpremiera de la Craiova

colectiv a rulat în avanpremieră vineri, 21 februarie 2020, la Craiova, la Cinema Patria, în prezența echipei de producție și a protagoniștilor: Alex Nanau, regizor, Mihai Grecea – sunet, cameră, supraviețuitor, Tedy Ursulean – protagonist, supraviețuitor, echipa Gazeta Sportului – protagoniști: Cătălin Tolontan, Mirela Neag, Răzvan Luțac.

colectiv” spune povestea primului an de după incendiul din clubul cu același nume și urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuală.

Filmul „colectiv”, regizat de către Alexander Nanau, va rula în cinematografele din România începând cu data de 28 februarie.

Producția va oferi în premieră spectatorilor din cinematografe acces în locurile cheie de după evenimentul tragic din clubul Colectiv: redacții de ziare, cabinete de miniștri, coridoare de instituții, săli de ședințe. Filmul urmărește jurnaliști, avertizori de integritate (whistleblowers), pacienți și familiile lor, dar și oficiali din guvern și reprezentanți ai statului, dezvăluind fără compromisuri o întreagă rețea a corupției, minciunii și manipulării.

După finalul filmului am avut prilejul să punem întrebări și să aflăm detalii despre experiența colectiv, atât din perspectiva realizatorilor cât și a supraviețuitorilor, protagoniști ai filmului, prezenți în fața publicului din sala cinematografului Patria din Craiova.

La iesirea din sală am avut prilejul să discut cu Cătălin Tolontan despre tinerii jurnaliști și dificultatea de a depăși zona de confort. Însă cel mai surprins am fost de Tedy Ursulean. După ce am văzut-o de mai multe ori, atât în film cât și în expozițiile de fotografie, aveam impresia că este foarte înaltă. Defapt, înălțimea ei era o reflexie a puterii ei interioare. Am întâlnit o ființă minionă atât de blajină și caldă, în ciuda iadul prin care a trecut.

Dar și imediat după spectacol spectatorii i-au putut auzi pe invitați vorbind despre experiența acelor vremuri.

Cătălin Tolontan a spus despre munca jurnaliștilor că ceea ce te marcheaza este că uneori nimic nu se întâmplă după o anchetă. Dar uneori este important că poți arată lumii adevărul.

Ați ales cu intenție pentru lansare un an electoral? – Ne-a fost adresată de multe ori această întrebare. Nu putem aștepta după cum sunt programate alegerile. Anul trecut au fost prezidențiale, europene, acum sunt anticipate. Acum a fost filmul gata. A răspuns regizorul Alex Nanau.

Camelia Roiu a avut curajul să iasă in față pentru a dezvăluit realitatea de la spitalul de arși.

Și Dragoș Pieptu, fostul rector al UMF Iaşi, chirurg plastician, a făcut o declarație publică prin care a dezmințit încrederea autorităților în dotările din spitale spunând că „secţia de Arşi de la Iaşi e o glumă”.

Alianța Medicilor a acuzat printr-un comunicat de presă că România nu are conditii de a trata marii pacienti arsi Din păcate niciuna din aceste declarații nu a avut efectul așteptat.

Echipa de fotbal a Universității Craiova deține 4 titluri – despre care nu toată lumea știe – dar a devenit campioana unei mari iubiri în urma înfrângerii regizate cu Dinamo – a spus Cătălin Tolontan făcând o metaforă despre puterea adevărului.

Am notat câteva din întrebările și dialogurile cu publicul:

Cu asta aș vrea să plecăm de aici – cu un simț al responsabilității

Doar având un adevar la îndemânămana noi putem să luăm decizii.

Doljul… suntem sclavi în casele noastre, nu mai avem unde să ne plângem – suntem scavi ai acestei orânduiri. S-a confesat un spectator.

Nimeni nu mai ia legătura cu opinia oamenilor de rând – a spus un spectator făcând referire la ziariștii din Dolj

„Momentul Colectiv a fost pentru noi toți o traumă. Ca orice individ traumatizat, o societate traumatizată devine ușor de manipulat și de mințit. După Colectiv decizia de a face un film prin care să înțeleg mai bine cum funcționează societatea și mai ales relația cetățean – stat, a venit natural. Mi-am îndreptat atenția către presă și pe parcursul unui an am putut observa din interior și în timp real procesul dramatic al luptei pentru adevăr a jurnalistilor cu autoritățile statului care, lipsite de orice urmă de umanitate, nu numai că au manipulat opinia publică, dar au și acoperit intenționat corupția din sistemul de sănătate, luând în calcul fără să clipească moartea propriilor cetățeni.” a declarat regizorul Alexander Nanau.

Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, a studiat regia la Academia Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar, „Lumea văzută de Ion B.”, a câștigat, în 2010, premiul Emmy Internaţional la categoria „Arts Programming”, iar „Toto și surorile lui”, următorul documentar al lui Nanau, a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film în 2015. Cel din urmă a avut o distribuție internațională numeroasă și a avut succes în rândul festivalurilor din întreaga lume. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german „Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.

Premiera mondială a filmului a avut loc în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția, fiind primul film documentar românesc selectat în cadrul prestigiosului festival italian, iar premiera nord-americană la TIFF (Toronto International Film Festival). Pelicula a fost selectată și în cadrul altor competiții europene, printre care Festivalul de Film din Zurich, unde a obținut premiul pentru cel mai bun film documentar. În prezent, „colectiv” este în selecția oficială din cadrul Festivalului de Film Sundance 2020, unul dintre cele mai importante festivaluri de film independent din lume, care se desfășoară în Statele Unite.


Filmul „colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea MDR Germania, RTS Elveția, RSI – Elveția și YES Docu – Israel.
Parteneri locali: Ramada, Radio Oltenia Craiova.

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.