Primăvara este asociată, în cultura populară, cu trezirea la viață, cu un nou început al ciclului din ce în ce mai fragil al vieții din zonele cu patru anotimpuri și climă temperat-continentală. De 1 martie oferim flori sau mărțișoare celor dragi din viața noastră pentru a celebra venirea primăverii și viața.
Se spune că primăvara începe pe 1 martie și că vestitorii primăverii sunt ghioceii. Ghioceii simbolizează speranța, prietenia, inocența, puritatea, alinarea și smerenia și multe persoane cred că este de bun augur să cultive în propriile grădini aceste flori albe. Se crede că grădina în care sunt ghiocei este ferită de boli.
O altă simbolistică este cea de a lega două flori cu un fir impletiti cu fir alb și roșu. Legenda pe care acest simbol o omagiază este cea a tânărului care a salvat soarele coporât pe pământ în trupul unei fete frumoase. Un zmeu răpise fata, răpind odată cu ea lumina și întristând toate ființele pământului. Tânărul a răpus zmeul și a eliberat soarele asftfel stârnind primăvara. Totuși, este rănit în urma luptei iar sângele său curge pe zăpadă și face să răsară ghioceii. Acest simbol al firului alb și roșu se păstrează până în ziua de astzăzi.
Prima mențiune a mărțișorului pe teritoriul României este făcută de Iordache Golescu. La acest obicei se referă și folcloristul Simion Florea Marian, în cartea sa, “Sărbătorile la români”, afirmând că în Moldova, Muntenia și Dobrogea părinții obișnuiesc să lege de 1 martie o monedă de argint sau de aur la gâtul sau mâna copiilor, cu șnur roșu și alb. Se considera că mărțișorul le va purta noroc tot anul. În unele zone ale țării s-a păstrat obiceiul ca mărțișorul să se poarte timp de 12 zile, fiind apoi legat de ramura unui copac tănăr. Dacă copacul înflorea și îi mergea bine, se considera că și anul copilului va fi bun. (timpul.md)
Exista peste 100 de soiuri de ghiocei ce înfloresc din ianuarie până în februarie, de regulă în zilele mai calde, după perioade geroase. Bulbii ghioceilor sunt otrăvitori. Acest lucru face ca nici un rozător să nu le atace rădăcina în timpul iernii, în condițiile în care aceste plante sunt în perioada de vegetație când altele sunt în repaus. Ghioceii conțin o substanță (galantamina) ce pare să fie una din căile naturale prin care poate fi prevenită și chiar tratată teribila maladie Alzheimer și demența senilă. (casa-gradina.ro)
Potrivit legendelor românești, în vechime, mărțișorul se confecționa din două fire răsucite de lână colorată de culoare albă și neagră sau albă și albastră și se dăruia în prima zi a lunii martie, fiind legat de legenda Babei Dochia. Originile acestui obicei nu sunt cunoscute, dar se consideră că a apărut în perioada Imperiului Roman, când prima zi a primăverii coincidea cu Anul Nou, în luna lui Marte, zeul războiului, dar și al vegetației și fertilității. (timpul.md)
Pentru strămoşii noştri, Mărţişorul avea rolul de talisman şi era oferit de Anul Nou (la 1 martie) persoanelor apropiate împreună cu urări de bine, sănătate, bucurii şi dragoste. Mărţişorul era confecţionat dintr-o monedă găurită legată de un fir împletit care se purta la gât, până când persoana care l-a purtat vedea un pom înflorit. Atunci, mărţişorul se lega de ramurile acelui pom şi se credea că Noul An va fi la fel de frumos pentru cel care l-a purtat, ca şi pomul înflorit. (comunitatea-spirituala.ro)
Vă las în compania maestrului Ion Voicu cu Hora mărțișorului din Hora staccato de Grigoraș Dinicu